JAG STANNADE KVAR I AUSCHWITZ

en läkare vittnesmål
Inbunden
Svenska
14-01-2020
361 Kr
I Lager
ISBN
978-91-27-16453-6

Eddy de Wind är en ung holländsk läkare som tillsammans med sin hustru deporteras till Auschwitz 1943. Vid ankomsten separeras paret; han blir sjuksköterska i en barack för polska krigsfångar, hon placeras på det fruktade kvinnoblocket där Josef Mengele utför ofattbara experiment på fångarna

Mer information

Eddy de Wind är en ung holländsk läkare som tillsammans med sin hustru deporteras till Auschwitz 1943. Vid ankomsten separeras paret; han blir sjuksköterska i en barack för polska krigsfångar, hon placeras på det fruktade kvinnoblocket där Josef Mengele utför ofattbara experiment på fångarna. När ryssarna den 27 januari 1945 befriar lägret stannar de Wind och vårdar de skadade ryska soldaterna medan hans fru tillsammans med tusentals andra fångar lämnar lägret. Samtidigt börjar han skriva om sina upplevelser i Auschwitz. Jag stannade kvar i Auschwitz gavs året därpå ut i Nederländerna. För att skydda sig själv skrev han i tredje person; i boken heter han Hans Van Dam.

Eddy de Wind etablerade sig som psykoanalytiker i Amsterdam och var en av de första att beskriva en form av posttraumatiskt stressyndrom som kallades koncentrationslägersyndrom. Han kom även att uppmärksamma flergenerationstraumat bland judiska patienter. De Wind led själv av sina upplevelser från Auschwitz, hans hustru sa till deras barn: Auschwitz satt alltid vid vårt köksbord.

Jag stannade kvar i Auschwitz är ett unikt historiskt dokument, den anses vara den enda boken om Förintelsen skriven på plats i lägret.

Mer information
Undertitelen läkare vittnesmål
BandtypInbunden
FörfattareDE WIND, EDDY
FörlagNATUR OCH KULTUR
Mer information
Utgiven14 jan. 2020
SpråkSvenska
VarugruppSkönlitteratur, lyrik
Skriv en recension
Du recenserar:JAG STANNADE KVAR I AUSCHWITZ
Undrar du något om denna produkt?
Ställ din fråga nedan, vi återkommer så fort som möjligt.