TRON SÖKER FÖRSTÅ

Centrala teologiska frågor
Häftad
Svenska
01-12-2023
220 Kr
In stock
ISBN
978-91-89506-04-6-1

FIDES QUÆRENS INTELLECTUM, »tron söker förstå«, så formulerade Anselm av Canterbury (†1109) teologins syfte och uppgift. Tron är nödvändig för frälsningen, enligt traditionell kristen övertygelse. Teologi är att reflektera över tron och försöka förstå den, med de medel som mänsklighetens vetande erbjuder.

I tolv korta kapitel behandlas här »centrala teologiska frågor«. Utgångspunkten är Skriften och traditionen, med Nicenska trosbekännelsen som sitt främsta uttryck. Katolska kyrkans katekes är en referenspunkt, men teologi är mer än katekes. Teologins uppgift, och privilegium, är att väga och diskutera olika tolkningsalternativ. Trosbekännelsen är inte avslutningen utan början på en resa.

Bokens tolv kapitel bygger på en artikelserie i tidskriften Signum.

Häftad med flikar, 190 sid, ill.

GÖSTA HALLONSTEN (f. 1949) är professor emeritus i systematisk teologi vid Lunds Universitet. Han var åren 1992–2002 medlem i Katolska kyrkans internationella teologkommission, 2002–2005 Carl J. Peter Professor of Systematic Theology and Ecumenism vid the Catholic University of America i Washington, DC, och har efter pensioneringen undervisat vid Newmaninstitutet i Uppsala. Han har gett ut flera böcker inom systematisk teologi och patristik med särskilt fokus på östkyrkornas teologi och historia, är fast medarbetare i tidskriften Signum och har också varit sakkunnig granskare av Katolsk studiebibel.

More Information
UndertitelCentrala teologiska frågor
BandtypHäftad
FörfattareHALLONSTEN, GÖSTA
FörlagVERITAS FÖRLAG
More Information
Utgiven1 dec. 2023
SpråkSvenska
VarugruppTeologi
Write Your Own Review
Du recenserar:TRON SÖKER FÖRSTÅ
Undrar du något om denna produkt?
Ställ din fråga nedan, vi återkommer så fort som möjligt.